Tämän sivun tarkoitus on tarjota ennakko- ja lisämateriaalia
sekä itsenäisesti toteutettavia tehtäviä blogien käytön
opettelun tueksi (blogeihin tutustutaan koulutuksen
ensimmäisen päivän aikana 20.1.2011).

Blogeista ja niiden opetuskäytöstä


Blogit ovat paljon käytetty sosiaalisen median väline. Blogeja voi käyttää monenlaiseen käyttötarkoitukseen, esimerkiksi omien webbisivujen luomiseen, päiväkirjamaiseen omasta elämästä tai harrastuksesta kirjoittamiseen. Blogeja voi käyttää myös opetuksen tukena monin eri tavoin. Blogin avulla omaa oppimisprosessia voidaan dokumentoida oppimispäiväkirjamaisesti, sen avulla voidaan keskustella oppisisällöistä, kommentoidan niitä ja jakaa niihin liittyvää tietoa sekä käyttää vaikkapa opinnäytetyön kehittelyalustana, joka tarjoaa myös ohjaajalle ja opiskelutovereille kommentointimahdollisuuden.

Opetuksessa blogit voivat olla Stephen Downesin (2004) mukaan:
 1. Kurssin verkkosivujen korvike. Blogialustat tarjoavat helpon vaihtoehdon julkaista kursseihin liittyvät ajankohtaiset asiat, tehtävänannot ja tiedot taustakirjallisuudesta.
 2. Materiaalikokoelma kurssin asioihin liittyen. Blogin avulla on vaivatonta koota kurssiin liittyviä verkkolähteitä ja jakaa niitä opiskelijoille.
 3. Keskustelu- ja palautekanava. Blogin kommentointiominaisuuden avulla voi toteuttaa keskustelun kurssilla käsitellyistä teemoista.
 4. Ryhmäblogi, johon kunkin ryhmän osallistujat kokoavat esimerkiksi tiivistelmiä, vierailukäyntien selostuksia ja itse tehtyjä esityksiä. Ryhmäblogi voi toimia myös kätevästi ulkomaalaisten kumppanusten kesken.
 5. Opiskelijoiden henkilökohtaisia blogeja. Blogin kirjoittaminen voi olla esimerkiksi osa kurssin suorittamista, jolloin blogimerkinnät voivat käsitellä kurssikirjallisuutta tai muita opiskeluun liittyvää aihetta. Blogi soveltuu hyvin portfoliotyöskentelyyn.

Tehtäviä


Blogeihin liittyviä pohdintatehtäviä koulutuksen 2. koulutuspäivän Blogit opetuksessa -osion jälkeen (jos sinulla on käytössäsi blogi, tai perustat sen koulutuksen yhteydessä, voit pohtia näitä blogissasi):
 • Mihin itse voisit käyttää blogeja?
 • Mikä blogeissa on mielestäsi erityisen hyvää?
 • Mikä arveluttaa ja herättää kysymyksiä - mitä ongelmia blogien käyttöön opetuksessa voi liittyä?

Oman blogin perustaminen
Mikäli päätät perustaa blogin, erilaisia maksuttomiakin blogipalveluita on runsaasti. Katso tarvittaessa apua blogin valinnan tueksi esim. Wikikirjastosta Helppokäyttöiset blogipalvelut -sivulta. Valinnassa voit käyttää apunasi myös Weblog-matrixia. Blogialustoista erittäin suosittuja ovat Blogger ja Wordpress, joihin voit perustaa maksutta blogin (Wordpressin voit myös asentaa itse palvelimelle - hyvä tietää myös, että Wordpress löytyy asennettuna LUT:n tietotekniikan laitoksen palvelimelta - sitä voivat käyttää LUT:n opiskelijat ja henkilökunta - ks. lisätietoja täältä). Katso esimerkiksi Bloggerin ja Wordpressin vertailu.

Perustettuasi blogin lisää linkki omaan blogiisi allaolevaan listaan (valitse sivun oikeasta ylälaidasta Edit ja pääset muokkaamaan sivun tekstiä):
 • linkki

Blogiin kirjoittaminen ja kirjoituksen julkaiseminen
Kirjoita blogiisi ensimmäinen teksti, jossa voit kertoa siinä lyhyesti vaikkapa asioista, joita olet oppinut blogeista, miten ja mihin tarkoituksiin voisit itse blogia käyttää niin opetuksessa kuin muutenkin. Pohdi kirjoituksessasi, mitä hyötyjä blogista voisi olla oppimisen näkökulmasta. Lisää kirjoitukseesi tagit eli avainsanat, jotka kuvaavat julkaisun sisältöä ja helpottavat navigointia, kun kirjoituksia on syntynyt paljon (riippuen blogista voit myös hyödyntää kirjoitusten kategorioita niiden aiheen mukaaan). Julkaise blogikirjoitus.

Blogin kuvittaminen ja videoiden upottaminen
Blogin ei tarvitse olla pelkkää tekstiä, vaan sitä voi myös kuvittaa ja rikastaa esimerkiksi videoita upottamalla. Lisää blogikirjoituksesi oheen kuva tai upota videolinkki (esimerkiksi Youtubesta löytyy helposti upotettava (embed) koodi, jonka lisäämällä sivullesi copy-pastella video on helposti katsottavissa blogisi kautta.

Blogitekstin kommentointi
Käy tutustumassa johonkin mielenkiintoiseen blogiin ja kommentoi sitä. Voit hyödyntää yllä olevan listan muiden kurssilaisten blogeja kokeillessasi kommentointia. Voit lukea tarvittaessa ohjeen blogitekstin kommentoinnista. Myös e-learning-asiantuntija Tony Karrer on lisännyt omaan blogiinsa ohjesivun kommentointia varten.

Blogien seuraaminen
Blogeja voi seurata eri tavoin ilman että joutuisi käymään erikseen jokaisen blogin sivulla katsomassa, josko sinne olisi tullut uusia kirjoituksia ja kommentteja.
 • Etsi jokin / joitakin itseäsi kiinnostavia tai hyödyllisiä blogeja. Apunasi voit käyttää vaikkapa seuraavia blogihakupalveluita: Blogilista, Technorati, Blogispotti.
 • Ota seuraavaksi käyttöösi joku syötteenlukijaohjelma, esimerkiksi Google Reader, joka toimii Gmail-tunnuksellasi (jos et ole vielä käyttänyt Googlen palveluja, luo itsellesi Google-tili, ks. ohje). Ohjeita syötteiden seuraamiseen löytyy verkosta, katso esimerkiksi Tampereen yliopiston kirjaston ohje RSS-syötteistä ja Google Readerista ja Rauli Haverisen Verkko-oppaan Google Reader -ohje. Ohjeita löytyy kattavammin myös Verkko-oppaasta, jossa on kerrottu muista syötevaihtoehdoista, sekä Opetushallituksen Sosiaalinen media oppimisen tukena -verkkomateriaalista kohdasta Informaation ohjailu. Youtubesta löytyy myös video RSS in plain English, johon on tiivistetysti koottu tietoa syötteistä.
 • Etsi löytämäsi kiinnostavan blogin syötteen osoite (napsauta www-selaimen osoiterivin oranssia kuvaketta jolloin syötesivu avautuu), kopioi osoite ja liitä syötteenlukijan syötteentilausvalintaan. Nyt saat kätevästi uusimmat blogikirjoitukset syötteenlukijaasi heti niiden ilmestyttyä.

Aineistoa blogeista